2011. november 15., kedd

Suli, sokadjára is

Ahogyan várható és tervezett volt, eljött a második Luca értekezlet ideje. Suli után rögvest, a Head of Form várt minket, aki nem ismerné (mi sem, amíg ide nem kerültünk):  a secondary-ban nincsenek osztályok, hanem házak (ld még pl  Harry Potter) , és azon belül form-ok, ezt nem vállalom lefordítani. Egyfajta iskolai közösség ez, esetünkben 7. és 8. évfolyamos diákok összeterelve, egy bázissal és annak vezetőjével, ez mint egy támaszpont funkcionál: innen indulnak bevetésre, azaz órára a kölkök, és ide is térnek vissza. Bence is ide tartozik, megszegve az íratlan szabályt: testvérek mindig külön form-ba! Tehát a meeting apropója Luca, a másfél órás, személyre szabott szülői tárgya viszont mindkét csemete (Hármaska mint megfigyelő szintén részt vett az eseményen). Eltelt bő két hónap a sulikezdés óta, lássuk hát, mire jutottunk, hogyan tovább.
 

Benedekről semmi rosszat nem tudtak mondani a tanárok, Miss Lyus, aki az angol-mint-idegen-nyelv tanárok vezetője, és mindkét ivadékunk kiváló ismerője, kifejezetten dicsérte a fiút segítőkészsége, udvariassága, kedvessége okán. Luca szintén a nagyon kedves, tisztelettudó stb kategóriába került, naná. Tény, hogy a benefit hunter családok (véletlenül 99%-ban fekete bőrű) gyerekei pont a másik végletet képviselik, személyes tapasztalat (is).
 
Másfél órányi, lényeget érintő beszélgetést és döntések sorozatát nem lehet itt pontosan visszaadni, a lényeg: Benedek minden tantárgyból újra megmérettetik a jövő héten, mivel igen gyors és érdemi előrehaladást ért el ebben az időszakban, és addig is extra házit kap, hogy ne unatkozzon, valamint a tapasztalt intelligencia, hozzáállás, személyes kvalitások alapján bekerül a G&T, azaz Gifted and Talented, kb tehetséggel áldott, kiemelkedő adottságú kategóriába. Ez a gyakorlatban megnyit számára külön forrásokat a tehetséggondozás költségvetéséből, és vetélkedőkre, versenyekre nevezik majd a suli színeiben stb. Nem mondom, hogy nem vagyunk elképesztően büszkék Bencére ezek után...és ami mindenek felett:  (bár tudjuk négy éves kora óta, amikor is  kijelentette, hogy ő azért van e világon, hogy a hugóira vigyázzon) az a Lucával való törődése, figyelme. Mrs Fleeming-Wood, kinek felnőtt gyerekei vannak, fátyolos szemmel méltatta Bencét, hogyan vigyáz és foglalkozik a húgával.
 
Mindketten kapnak jövő héten tesztelni egy-egy fordítógépet, amely, minden sutasága mellett/ellenére, szavak mellett mondatokat, kifejezéseket is tud/próbál fordítani. Darabja 50 GBP, ezt - természetesen - az iskola finanszírozza, csak vigyázzunk rá, majd alá kell írnunk egy nyilatkozatot erről, és ennyi.


 
Luca órarendjét az ő szokásaihoz igazítják, azaz nem lesz az ilyenkor már szokásos, hetente változó menetrend, az ilyesmit ő nem nagyon tolerálja.Mivel nincs korábbi UK szakvéleménye, és azért a rendszer itt sem hibátlan: az ilyen problémákat már alsó tagozatban fel kell ismerni, ergo felsőben nem nagyon adnak ki nyilatkozatot a speciális nevelési igényről, ilyen szintű érintettség esetén, most bekérték a korábbi, hazai papírjait. Nem kell 40.000+-ért lefordíttatnunk, hivatalosan, magyar követséggel aláíratni, mint egy k..va postai meghatalmazást, laza 26 GBP-ért, hadd  fizessen a görény disszidens, és kapja be, csak egy fénymásolat, emeljük ki a lényegi részeket az autizmussal kapcsolatban, a többi az iskola feladata. Külön homework club is indult a héten, kb napközi a házi megcsinálására, mindketten járnak, Bence a plusz feladatok miatt, Luca meg külön angolozhat ott.
  
Egyébként minden nyolcadikosnak, azaz Bence, a tavaszi szünet után kell döntenie a specializációról, akit pl a természettudományok érdekelnek, akár 3x mennyiségű ilyen órát vehet fel, ha a nyelvek, akkor abból stb stb. A döntést megelőzi több hetes, intenzív tanácsadás, nyílt napok a szülőknek is, és így tovább.
 
Tovább is van, mondjam még? és nem, nem megyünk haza, idióta KDNP, most már leesik, miért nem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése