2011. szeptember 16., péntek

Önkormányzat

Itt nincsen minden bokorban polgármester, de mintha a dolgok mégis működnének, nem is rosszabbul...Két példa,saját tapasztalat, közelmúlt: kézhez kaptuk a council tax értesítőt, ez az adófajta kb kommunális adó, tartalmazza a szemétszállítás, utcasöprés díját, a hivatal működésének költségeit, a szociális segélyek forrása is ez , stb stb. Minden részletesen, penny-re lebontva egy színes mellékletben, pontosan mire költik a pénzt. Ja, és mivel itt élünk, szavazhatunk a helyi választáson (parlamentin csak brit állampolgárok tehetik ezt, nyilván). Nem keveset kell fizetnie a lakónak mindezért, nekünk 12 hónapra 1.505 GBP a taksa, 10 hónapra elosztott fizetési ütemben. De: bárki, aki családi pótlékot kap, mi is fogunk a három gyerek után, automatikusan kedvezményt kap. A mi letelepedésünk még folyamatban van, azaz nem kaptuk még meg a child benefit visszaigazolást, így a teljes összegről szól a papír. És amint megszületik a határozat, erről a HMRC (kb a magyar NAV és TB egyben) hivatalból értesíti a council-t, akik hivatalból újraszámolják, visszamenőleg is az adó mértékét. A másik: bedobtak pár napja egy tájékoztatót, energiatakarékosság jegyében, majd ma megjelent két öltönyös úr a council-tól, és elmagyarázták, hogy bár csak bérlők vagyunk, de a gyerekek miatt a ház jogosult egy teljes tetőszigetelésre, a council költségén, azaz egy buznyákot sem kell fizetnünk sem nekünk, sem a landlord-nak. A teendőnk: felhívni az adott helpdesk-et, kijönnek, felmérik, egyeztetünk időpontot,és megcsinálják, pont.

2011. szeptember 14., szerda

Suli update

Elkezdődött, elsőnek Luca, immár egy hete Warren Comprehensive, 7. évfolyam, irtó csinos az egyenruhában.


Biztató volt a kezdet a beiratkozáskor, és ez a folyamat nem állt le azóta sem: az első napok kiértékelésére tegnap szülői értekezlet volt, egy diák, két szülő, négy tanár felállásban (túlerőben voltak..). Nem tévedés, egy, bár valóban nem hétköznapi leány miatt négy tanár is összeült, hogy volt eddig, hogyan tovább, mit tegyen a család. Az első konszenzus: Lucát az egész suli megszerette, nagyon igyekszik, és napról napra könnyebben veszi  a feladatokat és az egész sulis létet. Hétfő óta a saját tanrendje szerint halad, ez egyébként minden diákra igaz, képességei, érdeklődése stb alapján egyéni tanrend van mindenkinek, az itt létező (Hoffman Rózsa, figyelem!) nemzeti alaptanterv figyelembe vétele mellett. Ami szintén nem szokásos, Luca képét elküldték a belső levelezőn  a tanári kar minden tagjának, kis magyarázattal, ki ő stb, ha szünetben látják, és valami nem gömbölyű, tudják, mit kell tenni, illetve kihez forduljanak.

Luca minden egyes tanóráján jelen van teaching assistant, vagy second teacher, aki vele, és a csoportban más, kiemelt figyelmet kívánó gyerekkel foglalkozik. A kérdés, hogy az oktatásba bevonjanak-e magyar nyelvű segítséget, ezt természetesen az iskola intézné és finanszírozná, a döntés alapja szakmai lesz: mi a jobb, ha mélyvíz és muszáj angolul teljesítenie, vagy ha átsegítik az elején, ezzel persze kicsit elkényelmesítve a kisasszonyt, aki amúgy is hajlik a "szerintem ez baromság, minek piszkálszl" viselkedésre. Kaptunk hozzáférést egy weboldalhoz, amit ESL  (English as Second Language) gyerekeknek fejlesztettek ki, napi fél óra a házi feladat mindháromnak. Bence pénteken írja a tesztet, és hétfőn kezd, naponta össze fogják terelni őket, hogy Luca még jobban biztonságban érezze magát a suliban, ott a tesója is, ettől az érzéstől mostanáig megfosztotta őt a zseniális hazai szegregált oktatási rendszer.

Summa summarum, so far so good, pár hét múlva újabb konzílium Miss Luca ügyében. Csipi még kicsit sírdogál reggelente, ez főleg vajszívű apucinak szól, hátha mégsem kell suliba mennie így, benn már vígan rohangál, még nem tud csicseregni a többiekkel, de naponta ragadnak rá az új szavak, szokások, protokollok, egyöntetű vélemény, két hónap, és folyékonyan beszél majd (az ő sulijában sincs egyetlen magyar sem).