2011. november 11., péntek

Okuláré

Réka tavasz óta szemüveges, tőlem örökölte. Van, aki kastélyt, budai telket, aranyat örököl, hát, neki ez jutott...Zita doktor néni vizsgálta még otthon, áldjuk őt, drága apámat is ő kezelte hosszú évekig. Olyan üveget írt fel neki, ami biztos hogy kell, azaz a minimumot, ilyen korban gyorsan és sokat változik a szem. A hazai ingyenes, magas színvonalú TB ellátás adott volna szódásüvegalja lencsét, TSZ elnök stílusú keretben, vagy mehettünk privát optikushoz. Köszi, de inkább utóbbi, ott ráadásul nem átképzett favágók csiszolják a lencséket, a reklám helye: Lévai Optika, profin, kedvesen, időre és kimagasló minőségben szolgáltak ki minket. A számla sem volt túl borsos, 16.000 Ft -ból kijött az egész.
 

Zita már tavasszal jelezte, ez a lencse hamar cserére szorul majd a fentiek miatt, kb fél év, és kontroll, és új szemüveg kell. így legyen ötöse a lottón, most szólt Csipi, hogy nem látja elég jól távolabbról a táblát. Miss Tuck persze azonnal előre ültette, én meg a hazai ösvények nyomán elmentem a körzetihez beutalóért. Úgy néztek rám, mint hülyére: a gyerek 16 évesnél fiatalabb, tehát tessék elmenni egy optician-hez, és kap új szemcsit, INGYEN.


 
Ááá, valamit biztos félreértettem, nem kell felíratni, meg ilyesmi? nem kell TAJ (itt NHS-nek hívják) kártya? Nem nem, tessék menni bátran apuka. Na jó, ma bementünk a sarki látszerészhez, múltkor ők javították meg (szintén INGYEN) Csipi szemüvegét, amikor lepotyogott az orrnyereg támasz vagy minek hívják. Időpont kell, a szemész orvos hetente egyszer jön bevizsgálni (nem a portást képezték át 6 hetes OKJ-n), szuper, köszi, és fizetni kell majd? Ismét a döbbent csodálkozás: mit kéne fizetni? 16-nál fiatalabb a gyerek, ránézésre is, ezt a TB (NHS) fizeti. Komoly adat- és okmányellenőrzés következett: az irányítószámunkat elárulnám? és ugye biztos rezidensek vagyunk, azaz itt élünk? Mondom a kódot, és igen, esküszöm hogy itt élünk, ne lássam többet a villanyszámlást, thank you so much, mondják, akkor viszlát jövő héten.
 
Azonnal költözünk haza, hiszen ott vár minket a magas színvonalú, ingyenes egészségügy! nem ez szemét, kiszipolyozó, mocskos, méregdrága, kapitalista förmedvény! (hommage á KDNP, Gyertek Haza website)

4 megjegyzés:

  1. A gyogyszer is ingyen van gyereknek, bar ezt talan jobb, ha nem tapasztaljatok meg, de 3 mellett erre nem sok esely van. Es vegkepp ne keruljon sor, de a gyerekkorhazi ellatas fenomenalis, senkin nincs kopeny, egyenruha, nehogy megijedjen a gyerek, a varo telistele hasznalhato, mukodo jatekkal es konyvvel, nem szolnak rajuk, ha hangosak vagy istenneadja SZALDGALNAK...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban sikerült találkoznunk az ügyelettel Réka hasfájása miatt, és "sajnos" rájöttünk, hogy teljesen ingyenes az ellátása mivel 16 év alatti. Először nem értettük, kétszer is rákérdeztünk, hogy mivel tartozunk. Az orvos meg ezt nem értette, hogy miért akarunk mi fizetni? Még ő kért elnézést, hogy mivel nem annyira akkut a gyerek problémája (nincs 40 fokos láza), ezért nem adhat azonnal a kórházi készletből egy adagot azonnal.

      A gyógyszertárban a nulla fontos számlára már csak legyintettünk.

      Törlés
  2. Es a fogorvos is ingyenes gyereknek, csak talalni kell egy olyat, aki NHS szamlara is dolgozik.

    Olvasom, h a lanyotok autista. Az en fiam is az, de sajnos mi elkovettuk azt a hibat (es volt ra penzunk) h maganiskolaba jarattuk altalanosba, ahol SEMMIT nem segitettek, h un statement-et kapjon. Ennek anno orultem, mert ugye ne legyen a gyerek flepnis, es fizettem, mint a katonatiszt az extra ellatasert. Ha anno allamiba jaratjuk, ahol segitenek megkapni a papirt, akkor mindenki elete sokkal egyszerubb lenne most, leginkabb a gyereke, aki a hatalmas eszenek es a mi rengeteg energianknak koszonhetoen eleg jol funkcional, es a comprehensive ahova jar mindent megtesz, de ahelyzet lehetne jobb is.
    Amivel csak azt akartam mondani, h ha van ra lehetoseg akkor probaljatok kiverni a rendszerbol a papirt, mert ugyan valoszinuleg most is mindent megtesznek erte, de papirral meg sokkal tobbet tehetnenek. Migyerekunknek van egy un kilepokartyaja (exit-card), ha ugy erzi, h nem birja tovabb, akkor felmutatja es kisetal az orarol, persze nem mehet akarhova, hanem az un. inclusion kozpontba kell mennie, ahol kifujhatja a gozt es megnyugodhat. Nem hasznalja gyakran, de mar a tudat, h hasznalhatna is segit valoszinuleg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont ma kaptuk meg a sulitól a statementet az egyéni tanrendjével (alapból main-streem, de van kiegészítő kiscsoportos foglalkozása is) és a "menekülő szoba" számával. Minden órán van vele segéd-tanerő és a maximális támogatást kapja minden tekintetben. Luca járt már órán kívül :) pont ma mesélték amikor ebédre várták a 7-es szülőket - a gyerekek főztek nekünk szendvicset. Szerencsére a head of form-ja nagyon figyel rá, még szünetekben is rajta van a fél szeme.

      Törlés