2015. augusztus 11., kedd

Athén, szilánkok

Szeretem, szeretjuk Gorogországot és a gorogoket. Most sem fikázni akarom oket, de a tények, a személyes tapasztalatok onmagukért beszélnek.

Két napja London Heathrow, minibusz visz a parkolóból a terminálra, a csilió buszmegállók mind tele, sofor sréhant beáll, mi ki tudunk lépni a járdára, de a kocsi farához már le kellene lépni a járdáról, udvariasan de határozottan megkér, ezt NE tegyuk, majd o kipakolja a borondoket a járdára, kb mintha életveszélybe kerulnénk amúgy (health & safety, plus insurance liability)

24 órával késobb Athén, Akropolis, a nehezebb, merdekebb úton mászunk fel (figyeled, Penczi Jutka, jó tanítványok lettunk) , jobbra a meredély és semmi korlát, balra cukorspárga vastagságú kotélféleség, a szikla oldalában két munkás bármiféle biztonsági cucc nélkul kalapálja a koveket (majd Zeusz vigyáz rájuk, gondolom).

Bérautóval reptérrol a belvárosba, a táblák szerint egy útvonal adatik, és az fizetos autópálya, lehet Budapest innen szedte az otletet?

Térkep szerint sima liba eltalálni a szállodához, nosza, egy kis nosztalgia, dogolj meg Google Maps (a 0.8 motorral szerelt Aurisban a kifelé nyíló ajtók az extra felszereltség), tényleg elég siman eljutunk a sarokig, ott sajnos én sorolok be rosszul az Y elágazásban, sebaj, sitty-sutty megfordulok majd, aha, ahogyan azt Móricka elképzelte: balra fordulni sehol nem lehet, a belvarosi utcából hirtelen 2 x 3 sávos autóút lesz, menjunk jobbra le, megfordulni es balra vissza, hehe, majd ha az istenek is úgy akarják, 40 (negyven) percig tartott visszajutni a sarokig, a londiner: nagyon egyszeru megtalálni a hotel parkolót uram, és kezdené mondani, na ne, majd te leparkolsz Jorgosz, kulonben a nyaralás végéig fogok keringeni (végul Bence fiammal csak levittuk az alvilágba a járgányt, ott is marad amíg tovább nem állunk Marathon Beach-re majd).

Múzeumok: fantasztikus anyag található itt, a leheto legszárazabb, legunalmasabb, legérdektelenebb módon bemutatva. Bármely UK kastély, városi tárlat, templom stb tele van guide-okkal, interaktív display-ekkel, "hogyan éltek, mit ettek, hogyan oltoztek" kiegészíto anyagokkal stb. Itt, ha nem végeztél klasszika-filológiát korábban, gozod sem lesz, mik is azok a kavicsok, vasdarabok és torzók, amiket néhány rosszkedvu , civil ruhás smasszer oriz. Museum shop: 30-50 euroért ezeknek kicsinyített mását vagy modern muvészek által lidércnyomásozott feldolgozását veheted meg, cash only (belépot is csak így, gondolom naponta kell kuldjék a bevételt Berlinbe), vesd ossze megint UK-val: ezerféle kifesto, konyv, képeslap, toll, pulcsi, ernyo, bármi kapható.

Hotel Royal Olympic, 5 csillagos, tényleg szép és elegáns, tetoteraszon étterem, fantasztikus kilátással az Akropoliszra és a városra (lásd Gabi és Bence fotói), a svédasztalos reggelink során három ferdeszemu turista is kijutott az uzemi teruletre: az oda vezeto ajtó nincs bezárva, semmilyen jelzés nem mutatja, hogy be/kilépni tilos, még jó, hogy nem potyogtak le a klímák irdatlan egységei kozott. OK, egy kimegy, (nem OK az sem), manager észreveszi és bezárja, lakatolja, táblázza stb, hehe, dehogy, egy ki, azt visszakuldi, megy a második és így tovább, ma reggel a manager nyert, holnap visszavágó.

Kozlekedés: tapasztalataink szerint van néhány speciális szabály, pl: ha motorozol sisak nélkul, akkor nem vonatkoznak rád a 1. piros lámpa 2. iranyjelzési kotelezettség 3. egyirányú utca 4. megállni tilos táblák, szabályok. A sisak használata amúgy NEM kotelezo csak ajánlott, az eredményt a fantáziatokra bízom. A megállni tilos egyébként mindenkinek csak tájekoztató jellegu, információs platform, jellemzoen két sorban is állnak a kocsik ezeknél.

Zebra: ha van uzemképes vészvillogód, parkolhatsz ezen (ha nincs, akkor, is), ezt az állatfajt elég nehéz meglelni, mivel kb a 2004-es olimpia óta nem festettek semmilyen útburkolati jelet újra (ez komoly): nem látni, hány sáv van, hol a zebra, merre lehet kanyarodni stb stb

A bulinegyed, azaz Plaka szélén a szállodánk, sok motoros rendor, kocsival nehezebb lenne a szuk utcákon, a déli hoségben fiatal zsaru a szolgálati motoron, egyenruhában, fulében fejhallgató, vadul csicsereg és textel az iPhone-ján, gondolom így jelent felettesének.

Taxisok várakoznak a melegben, soforok egymás kozt: beszelgetnek, szundikálnak, veszekednek stb, egy kilóg a sorból: feles klasszikus gitárt penget, elhaladtunk mellette csak, mennyire volt jó a zene vagy hamis, sajnos nem tudjuk, a látvány mindenesetre pazar volt.

Káosz kapitány itt nagyon boldog lenne, azt hiszem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése