2012. február 23., csütörtök

Munkálkodunk, folyt. 2.


BANKSZÁMLANYITÁS
Miután megérkezett a jogosítványunk, elindulhatunk egy szimpatikus bank irányába. Tapasztalatom szerint érdemes odafigyelni, mert jó pár bank még nem ajánlja kapásból a nulla fontos számlákat, hanem mindenféle feltételhez (legalább fél éves számlatörténet vagy egy éves fizetős banki előélet stb.) köti az ingyenességet. Nekünk a Barclays-nál van számlánk, Norci a NatWestnél nyittot. Angol jogosítvánnyal ez kb. 20 perces mutatvány, nélküle kicsit tovább tart, mert igazolnunk kell az angliai lakcímünket vagy egy könyvelővel, vagy a választott orvosunkkal, és három havi angol nyelvű magyar bankszámlakivonatot és angol nyelvű magyar vagy helyi közüzemi számlákat is kell prezentálnunk.

2012. február 21., kedd

Nyúl

   Sok minden történt ezzel a csillaggyerekkel mostanában. A suli szervezett a legigyekvőbb, és leginkább bátorításra szoruló diákoknak egy bowling trip-et, azaz teke kirándulást. Tanítási időben, suli buszával, igazi, profi bowling pályára, Luca itthon is király a Kinect tekén, hát nagyon tetszett neki a dolog. Második lett a diákok között, nőtt is kb fél métert a büszkeségtől, mire hazaért.


   Két hete történt már, egyik reggel "na tessék" felkiáltással elénk hajította a planner-jét (ellenőrző, üzenő és órarend egyben), benne a meghívás aznap ebédre a suliba: Life Skills (élet vezetés? gyakorlati óra?) keretében a gyerekek készítenek ebédet a szüleiknek. RSVP, na mindegy, megyünk, csak nem dobnak ki, aznap Gabi is itthon volt még, mentünk együtt. Recepción már gyülekeztek a többi mamák/papák, kaptunk matricás belépőt, és a tantárgy tanárnője kísért minket keresztül a rengeteg épületen, folyosón. Na ja, 1.200 gyereknek kell a hely...komplett, felszerelt konyha áll rendelkezésre a tantárgy elsajátításához. Ezt a tárgyat Luca a francia órái helyett kapja, tény, számára egy szendvics, rántotta elkészítése, mosógép kezelése fontosabb, életbevágóbb egy önálló életvitelhez, mint Villon, akármennyire is fáj ez nekünk. Nagyon izgult, elsírta magát, mikor meglátott mindkettőnket, de hamar megnyugodott, és az asztalunkhoz kísért, hozta az étlapot, kávét, vagy teát kérsz anya, apa? Igen jól nézett ki a piros kötényében (kép csatolva). Rakás tanár is ott volt, némi socializing, és valódi, lényegi beszélgetés a gyerekekről, ragyogó alkalom volt belepillantani a leány mindennapjaiba.

2012. február 19., vasárnap

Munkálkodunk, folyt 1.

Tehát az ígért folytatás. Először lépésről lépésre a korábban leírt blog vonalán, saját tapasztalat alapján. Vehetjük akár alternatív kézikönyvnek is.