2011. december 28., szerda

Évértékelő beszéd, avagy So far, so good

Nem voltam sose úrigyerek, se proletár, valahol a kettő között inkább. Drága apám a szellem erejét tanította, örök hála neki ezért, és múlhatatlan szeretetéért. Kívánsága szerint egy folyam vitte tovább/szét hamvait, zseniális: bármilyen folyót, tengert, óceánt látok, mindig ő jut eszembe, és ez így van jól.
  
Az első karácsony más országban, az első újév, visszatekintés, mérföldkövek ezek, ha tetszik, ha nem. Tudtuk, hogy nehéz lesz a kezdet, és azt is, hogy könnyű: elválni egy közösségtől, életformától, családtól, megszokásoktól, helyette kapni jogbiztonságot, biztos, magas színvonalú megélhetést, összehasonlíthatatlanul más felfogású oktatási rendszert, gyors, számokban is mérhető/érezhető előmenetelt szakmailag (Gabinak), hazaihoz nem mérhető szociális hálót, egészségügyet (Magyarországon 600 USD/fő/év ilyen költség, USA ennek tízszerese, itt kb nyolcszorosa), és egy Marsbéli családtámogatási rendszert, ami tényleg egységként kezeli a családot, adók és kedvezmények, kötelezettségek és (vissza)térítések formájában.
  
Kérdezik sokan: bejött-e? a válasz az előzetes várakozásainknak megfelelő: 9-1 arányban győz a távozás. És aki kérdezte/kérdezi, kimondva vagy kimondatlanul, igen, megérte, és aki teheti, vegyen egy mély lélegzetet, és ugorjon. Az első pár másodperc szar a mély vízben, nem tudod, merre csapkodj, aztán felbukkansz a hullámok alól: baxa meg, itt is van élet, ráadásul nem is rossz. És innen sokkal távolabbi vizek is elérhető közelségbe kerülnek, a szemétdomb effektust felváltja egy más dimenzió: vágytál New Yorkban élni? vagy Down Under, a világ másik végén, szó szerint? OK, just do it, egyszer élsz, muszáj röghöz kötve leélned azt a keveset, ami adatott? és odaszögezned a gyerekeidet is? vagy adsz egy esélyt magatoknak, tényleg: mit veszíthetsz?