2012. szeptember 25., kedd

Közösség, önkéntesség

    Ebben az országban komoly hagyományai vannak mindkettőnek: sok kicsi sokra megy, 2+2 inkább 5, lehetne sorolni a közhelyeket. Én mindig a win-win helyzeteket pártoltam, adni és kapni, legyen elégedett mindkét oldal, sokat kaptunk már, itt az ideje valamit törleszteni is. Mostanra összehoztunk, beérett több ilyen feladat is, az első: a helyi Üdvhadsereg charity shop hivatalos, önkéntes fuvarosa vagyok már fél éve, ha valaki nagyobb mennyiségű ruhát, könyvet stb ajánl fel, amit nem tud saját maga bevinni az üzletbe, én intézem ezt. Az APEH által megállapított 0,45 GBP/mérföld költséget megtérítik, az időm és munkám az én hozzájárulásom.

    A második: az utca összefogott rendrakás, szemétszedés ügyben (nem sok van amúgy...) , és még inkább a helyi Ward (kb őrszem, figyelő) szolgálat ügyében, karöltve a rendőrséggel. Azaz ez teljesen legális, sőt, kifejezetten támogatott önkéntesség, a résztvevők amellett hogy nagyobb biztonságot teremtenek, az ilyen társulásokat anyagilag is elismerik alacsonyabb biztosítási pl. díjjal, illetve az ingatlanok értéke is érezhetően magasabb ilyen körzetekben. Na, ebbe is beneveztem, sokat dolgozom itthon napközben, de mászkálok is gyalog, biciklivel, kocsival, tartom nyitva a szemem.

    A harmadik pedig az iskola "szülői munkaközössége", itt PTA (Parent/Teacher Association). Azaz a tanári kar és a szülők együtt tesznek a suli érdekében, programokat szervezve, ezekkel bevételt generálva, amit részben az anyagilag rászoruló gyerekek támogatására használnak fel, részben olyan extrákra, mint pl. itt a Warren-ban kültéri asztalok, padok, és egy nagyobbaknak való játszótér kialakítására. Volt és lesz Bingo, disco, ahol a belépőjegyek ára és a büfé teljes profitja is ebbe az alapba megy: MINDENKI önként és ingyenesen dolgozik ilyenkor, tanárok, technikai személyzet, diákok, szülők. Az ilyen egyesületeket néhány elég egyszerű feltétel teljesülése esetén (bevétel nagysága, megfelelő szervezeti felépítés stb,) a központi büdzsé is támogatja, ez a cél itt is, minimum 5.000 fontot összeszedni áprilisig, és dől a lé! Legális az ilyen szervezetnek limitált lottó és sportfogadás szervezése, lesz kirakodóvásár, tombola stb stb. És amiben mi személyesen is érintettek lettünk: filmklub, 20 penny belépővel, kéthetente, rögtön suli után, itt is lesz büfé: rágcsi, üdcsi, ennek a beszerzésében, szállításában és naná, a házi kb 700 filmes gyűjtemény kölcsönzésével én, a filmek kiválasztásában Bence tevékenyen fog részt venni. Végül, de nem utolsósorban a sok bölcsész egyhangúan megválasztott kincstárnoknak, mint akinek a lába a földön jár, és látott már mondjuk bankszámlakivonatot közelebbről is. Életem bájos párjának azonnal a kecske és a káposzta esete jutott eszébe, a jóindulat...