2012. június 1., péntek

Luca, update

   Ma délután hazatért a kis táborozó. A pénteki csúcsforgalomban persze késtek ( "traffic is a nightmare on Fridays, as we say, but did anyone, ever had such a nightmare..?  a Mester a nagy kedvencünk itt, naná hogy ő is félig magyar: jó pesti zsidó humor, angol környezetben, verhetetlen: apolitikus, igazi görbe tükör mindennapokról, trágárság és ripacskodás nélkül, sok szeretettel, csak ajánlani tudjuk! ősszel ha jól számolom 8 fellépése lesz a Wembley-ben és az O2-ban, ezek egyenként is több, mint 15.000 nézőt tudnak befogadni, és az összes jegy elkelt már régen).

2012. május 31., csütörtök

Luca

  Tegnap táborba indult, első alkalommal egyedül, mióta itt élünk, de korábban sem túl gyakran. Hónapok óta tudjuk ezt, készültünk rá, nem akarta, akarta, izgult, félt, stb. Indulás előtti napon: én nem megyek, aztán reggel:  jó lesz, de mire a sulihoz értünk, és kiderült, hogy a form-ból senki nem megy, valamint voltaképp nem is tudja, mi fog pontosan, kiszámíthatóan, előre eltervezetten, időben történni (Rain Man...) , na, ekkor eltörött a mécses. Susie (aka Ms Lyus, zenetanár, lótulajdonos), és két másik tanár, meg csoportjából egy leány átölelték, vigasztalták, de a kapun könnyes szemű Nyúllal gördült ki a busz.

2012. május 27., vasárnap

Munka, bank , update

  9/11 óta rettentő óvatosak a nyugati bankok a jöttmentek számlanyitásával kapcsolatban. Sok rémhír, valódi sztori, félreértés (főleg) terjed a neten ezzel kapcsolataban: X bank görény, Y is, de pénzért mégis megnyitja, Z bank sehogyan sem stb. Nos, tesztünk alanya Erika, aki 25 nappal angol földre lépése után dolgozhatott első alkalommal. Összefoglalásképp: több keresett szakma, de gyakorlatilag nulla angol nyelvtudással látott neki az itteni új életnek ő. Ha van munka, azaz műszak, az esetében egy gyümölcs nagyker cég raktára, +8 fokban 10-13 óra/nap, (de van, hogy 3-4 napig semmi meló), átlagban kb 35 óra/hét, minimálbéren, több tonna dinnye, ananász emelgetése, válogatása stb. Itt nincs készpénzes bérfizetés (kivéve feketemunka, ezt több okból sem ajánlom), csak átutalás, illetve friss bevándorlóknak, bankszámla nélkül, csekk. A Catch-22: nincs proof of UK address, azaz UK jogsi, a magyar cseréje 65 GBP, ha a jóakaród, barátod stb engedi, hogy a címét mint sajátodat használd, bérleti szerződés (valódi), közüzemi számla (honnan  a rákból lenne, a 60 font/hét retek szállásra sem volt pénz, hát még saját jogon bérelt, így gáz/villany/telefonszámlával rendelkező bérleményre), a következő bankok utasítottak vissza most, 2012 májusában:

  HSBC: ha nincs ilyen dokumentum, akkor ún. Passport Account-ot nyithatsz, ez 8 GBP/hó, 12 hónapra, változtatni/felmondani stb NEM lehet

 NatWest: semmi, húzz a francba

A nagyok közül nem próbáltuk a Lloyds TSB-t (nincs errefelé fiókjuk, ezért csak), a Barclays viszont a puszta útlevél, és az NI szám levele mellett nagy hókuszpókusszal, de azért szó nélkül megnyitotta a nullás számlát Erikának: számlavezetés, átutalás, készpénzfelvét stb mind nulla GBP.

 Nincs számla, nincs hová a fizetést utalni, azaz nincs miből  a bérletet fizetni, ennivalót venni stb, szóval nem kicsit fontos ezt elintézni. És még egyszer: ha nincs 1.000 (egyezer) font a zsebedben, amikor ide érkezel, ne számíts semmi jóra!