2011. október 11., kedd

Ezmegaz

  Schlagwörter: Benedek tesiórán rögbizett, a következőn golf lesz. Együtt olvastuk a kötelezőjét, 90%-ban érti a történetet, 80%-ban a szöveget is pontosan, sőt, választékosan adja vissza magyarul.

   Csipetnél ma volt szülői, korához és angoltudásához megfelelően halad, sőt: olvasott kiejtésből a nemzeti alaptanterv 7:9 éves szintjét tudja (négy hete jár iskolába...). Picit lassú, ezt már Kati néni és Béla bácsi is tapasztalhatta, és a matek nem a kedvenc tárgya. Sokkal többet tud, mint amennyit hajlandó megosztani a többiekkel (vö Luca Panna, szivacs lány, tele van tudással, de csak ha a megfelelő ponton nyomod meg, adja ki azt, a kis zsivány).



    Dokik: receptdíj van, egy 6x kiváltható, alkalmanként kéthavi adagot tartalmazó vérnyomás gyógyszer első alkalommal történő kiváltásakor 7,40 GBP-t, kb 2.500 Ft-ot kell fizetni, ezzel az éves mennyiség ki van fizetve. Ez minden receptre igaz, nem különböző, k. beteg (kedves, nem k..va) számára átláthatatlan, követhetetlen szorzók alapján jön ki a kb. 87,57 % kedvezmény, mínusz a kapitány életkora, köbgyök. Ám ha valakinek rendszeresen, nagy számban/tételben van szüksége ilyesmire, az válthat éves bérletet 104 GBP-ért, és all-you-can-eat a buli, 365 napig egy fillért sem kell már költenie, ez egy átlag nyugdíjas nagyjából 2 (kettő, nem tévedés) napi nyugdíja. Tehát nem a havi nyugdíjának 10-15%-át költi gyógyszerre, hanem az ÉVESNEK a 0,5 %-át (ennyit az ingyenes, magas színvonalú Mo-i eü ellátásról, ami miatt térjen haza minden emigráns, de izibe,  és majszoljon Túró Rudit Ferihegy, azaz dehogyis, francba, Liszt Ferenc felé közeledve, könnyes szemmel dúdolva a Szózatot, vagy Pataki edda Attila "Elhagyom a város"-át, ízlés szerint).

  Ez mindenkinek járható út, és persze vannak szép számmal amúgy is mentesek: alacsony jövedelműek, obsitosok stb. Erről a tényről a recept első kiváltásakor kell/lehet nyilatkozni, a gyógyszerész NEM kér diákigazolványt, nyugdíjas bérletet, fürdőbelépőt vagy egyáltalán BÁRMILYEN, jogosultságot igazoló bumáskát, kőtáblát. Ikszeld be, felelős, felnőtt, érett állampolgár vagy, aki tudja, mit csinál, de ha nem volt valós, megtalál Big Brother, és büntetéssel együtt fizeted meg a 7,40-nek a többszörösét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése