2012. június 5., kedd

És miután megtaláltad a sulit, így kell beiratkozni

  Abba a suliba veszik fel a gyereket, ami a legközelebb van. Hogy a mérés pontos és félreérthetetlen legyen, ezért a lakásod/házad nappalijának közepétől a suli főbejáratáig mért távolság a releváns (és ez nem vicc!).



   Annál a council-nál (tanácsnál) kell jelentkezni, ahol laktok, NEM annál, ahová a suli tartozik. Mi pl. három borough (járás? kerület?) határán lakunk, ez Havering, de a legközelebbi Havering school mérföldekre van innen. Kb 200 méterre kezdődik Redbridge, ill. Barking&Dagenham, utóbbi a legnagyobb lakosságú londoni borough, ami sulikat kinéztünk annak idején, mind oda tartoznak. Tehát, megvan a suli, ahová a kölköt járatnátok, megvan a lakás/ház bérleti szerződése, megvan az egész család összes, érvényes útlevele, és a gyerek(ek) születési anyakönyvi kivonata. A papírokat le is kell másolnod, mielőtt odamész, és vinned kell az EREDETIT IS, de elég egy szülő, és a gyerek(ek). A legtöbb council félfogadási ideje 9-17:00, közben ebédszünet 12-13:00 között, hétfő-péntek, azaz Gizike nem húz el péntek délben, mint a vadlibák. Első alkalommal gyakorlatilag csak személyesen lehet intézni az eredeti okmányok megtekintése, másolat hitelesítés stb miatt, későbbi átíratásnál ez már egyszerűbb is lehet.

  Három iskolát lehet és kell megjelölni/megnevezni, fontossági sorrendben. Minden egyéb körülményt meghallgatnak, nálunk azt pl., hogy Réka és a nagyok lehetőleg egymás melletti suliba járhassanak, azaz nem egyedileg, hanem családként, egységként kezelnek mindenkit.Döntés napok alatt, a gyerekvédelem arra is kiterjed, hogy a kölöknek iskolába KELL járnia: 3 igazolatlan, be nem jelentett hiányzás után a család számíthat 50 GBP büntetésre, és a kölköt innentől kezdve kiemelten kezdi figyelni a council. Itt a hatóságok összedolgoznak: tanács, rendőrség, de/és még az iskola is, próbálnak időben fellépni a kriminalizálódó fiatalok esetén, de pl a kis-Warren és a nagy-Warren is összehangolja az órarendjét, rendszeresen járnak át a kicsik a nagyba pl dráma órára, közös a konyha és az étkező: nahát, pont a felébe sem kerül, ha nem tart fenn mindkét intézmény külön konyha+étkezőt, és mégsem éli meg kudarcként (sőt..) sem az igazgató, sem a tanácselnök, vö. pl Bp 6-7 kerületi rendőrkapitányság: évekig összevonva működtek, két kis alapterületű és lakosú kerületként, de ennek gyorsan végett vetett a büszke és "bölcs" 6. kerület: laza másfél milliárdért gyorsan csináltak egy SAJÁT kapitányságot!  most van két, félig üres épület, egymástól kb 2 km-re, dupla kapitánnyal és a hozzátartozó dupla léhűtő sleppel, gratulálok.

  Alapvetően kétféle beiratkozás van, az egyik a sima iskolakezdés, nálunk Luca volt az, aki elérte a középiskolás kort, így a leggyorsabban került be a Warren Comprehensive-be, Egyeske in-year admission-ként külön felméréseken vett részt (azaz lógott még pár hétig, a kis dög), Csipi szintén simán kezdhetett, egy alapos iskola bejárás után. Középiskolában az egyedi tanrend miatt feltétlenül szükséges a tudás felmérése, és ezt később is folyamatosan végzik, erről korábban már írtunk.

2 megjegyzés:

  1. Jo, hogy vagy, de ezt mar irtam - vagy hogyan is kell ezt udvariaskodva...
    A pre-schoolrol nincsen tapasztalatotok?

    VálaszTörlés
  2. Arról sajnos nincs, Réka is már 9 éves volt, mikor idejöttünk. Az eljárás azonban hasonló, ha jól tudom, ezt a council pontosan el tudja mondani majd

    VálaszTörlés