2013. február 24., vasárnap

Aprók és "Kérdezd Gabi nénit"

Az angliai magyar Facebook fórumokon és zárt csoportokon kolbászolva a következő  kivonatos ajánlatokat zanzásítottam össze. Természetesen nem így jelennek ezek meg, mielőtt valaki félreértené, de nagyban tükrözi a magyar szolgáltatási kínálatot, a munkák iránti keresletet, a hozzáállást és a helyesírást. Ha bárki magára ismer, az nem a véletlen műve. Részemről a fájdalmasabbakat válogattam össze, amiktől a falat tudnám kaparni. :


"Eladó 2000 karton cigi és 3 hektoliter pálinka. Fuvarozó vagyok, el is viszem házhoz, és reptéri fuvart is vállalok. Kérésre műkömöt is csinálok, hajat vágok és angolul tanítok kizárólag skype-on" (copyright by Roland & Seci)




"Tiszta rendes szobákat keresek szűzlányokkal magyar buli közelében. Legyen olcsó (20-30 font per hét), max 3 perce a St James Parktól, igazi angolos stílus, belmagasság legalább 3.4 méter és plafonig csempézett fürdőszoba is kell (találtam a neten egy képet az elképzelt lakásról lsd alább). Cserébe jól fizető, manager állást ajánlok amit otthonról végezhetsz!"



"Két hét múlva megyek magyarba, van két hely a kocsimban utasok, kutya, macska számára. Angolba 4 hét múlva jövök, vállalom utasok, állatok, csomagok, kaja/pia és cigi szállítását."  - Tipkus osztrákba, németbe és hollandba közlekedő piperetáskát is pénzért szívesen elszállító hírdető.


"helo munkat keresek londonba barhol nem szamit mit csak segiccsetek mer elfogyot a love. meg magyarba vok szalas is kell csak tutira megyek es jonne a jozsi haverom is. minden johet barmitelvalalunk. segejt is akarunk abban is kel a help es persze megfizetem az elso fizumbol. angolul nem beszelunk." - Ez sajnos egy emlékezetből beírt valós kérés volt, az illető Tünde néven keresett 2 férfi részére munkát, szállást, ellátást és fuvart úgy, hogy a fórumon lévőktől akart pénzt szerezni a kijutására is. Úgy gondolta, hogy első fizuból majd mindezt jól visszatérítheti, és meg volt sértődve amikor felhívták a figyelmét, hogy abból a kb. jó esetben 250 fontból a fentiekre szűkösen kiszámolt 1000 fontot (per fő) nem fogja tudni visszafizetni. Később persze kitiltották.


És egy kis elrettentés: valós cég valós hírdetése:

"Hoteltakarítói állás Angliában! Hotelba női takaritókat keresünk folyamatosan! Tapasztalat nem szükséges, de jó ha van. Kezdes azonnal! Angol minimalis szinten elég. UK tapasztalattal rendelkezo takaritoknak £7.30/ora. Jelentkezni az hello@ingyenesangliaimunkalehetosegek.com címre, angol nyelvű öneletrajzzal."
Az ilyen és ehhez hasonló ajánlat mindig átverés. Magyarországról nyelvtudás nélkül nem lehet állást találni, és ne tessék már elhinni, hogy valaki mindezt ingyen végzi :) Törvényileg tiltott, hogy munkaközvetítésért a munkavállalótól pénzt szedjenek be, ezért már úgy trükköznek ezek a cégek, hogy tanfolyamon kell a jelentkezőknek Magyarországon részt venni, ami akár többszázezer forintba is kerülhet és semmi érdemlegeset nem mondanak el (kis angol földrajz, államforma stb, amit a netről 3 másodperc alatt le lehet vadászni). Ezután csak annak segítenek, aki nálunk foglal szobát és velük oldja meg a kiutazását. Persze a tolmács akkor is felszívódhat, az NI interjúdat lemondják stb. de ezekről persze a szépen felépített weboldal nem árulkodik. Mióta kiderültek a turpisságok, nem hírdet a fórumokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése