2012. november 11., vasárnap

Emberség

  Ma volt Luca első íjász versenye. Nagyon hasomló ez, mint a havonta ismétlődő junior club, de azért mégis kicsit más, izgult is épp eléggé: idegenek, bírók stb. Amikor összeállt a kép, mi fog történni, hogyan, mikor, milyen sorrendben, megnyugodott persze. Majdnem három óra egy ilyen Portsmouth 0 elnevezésű verseny, öt tucat nyilat lőnek ki fejenként, számolás stb, összességében annyi mintha háromszor futná le a 100 méter sprintet. A gond akkor kezdődött, amikor kiderült, hogy nem lesz az eredménye kimagasló: nem csoda, feleakkora céltáblára kétszeres távolságra lőtt ezúttal, persze ezt nehéz, nem, lehetetlen volt megértetni vele, a mécses majdnem eltörött. Vigasztalták, magyarázták, hogy a 212 pont ragyogó eredmény egy kezdőtől, minden hiába. Indulófélben voltunk, amikor Malcolm, aki az első naptól kezdve istápolt minket - amúgy van magyar íja is, és rettentő büszke, hogy valódi magyarok is vannak már a klubban, először annak fennállása óta - megállított minket, sehová, most jön a hivatalos eredményhirdetés, záróbeszéd stb, maradjunk még. OK, persze, és a nagy meglepetés ekkor: a legígéretesebb ifjú lány tehetség különdíjat kapja: Miss Luca Gulyas! irtózatos tapsvihar, kézfogások, vállveregetés, most a boldogságtól bőgött kis nyulam.
   Kiderítettem, ilyen díj amúgy nincs, de annyira szeretik ezt a kislányt, és annyira el volt kenődve, hogy a tombola díjakból (ott is nyert egyébként kettőt, ajaj) kiemeltek kettőt, és egy fiú és egy lány különdíjat kreáltak gyorsan, ne legyen rossz emléke az első versenyéről. És amikor ezt mélyen meghatva megköszöntem Malcolm-nak, félrehíva őt, nem igazán értette a hálánkat: itt ez a fajta hozzáállás, az emberség, jófejség alapvető, mindennapi, nem kell különleges teljesítményként, pláne kegyként értékelni ezt.
   Magyarországon is rengeteg nagyszerű pedagógus, szakember van, percig nem kétséges, a teljesség igénye nélkül Béla bácsi, Kriszti néni, Herczog Beáta a Beszédvizsgálóból stb stb, hála és köszönet áldozatos munkájukért. A gond valahol ott van, hogy mi a rendszerszintűség ott, és itt..


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése