2012. március 9., péntek

Munkálkodunk - folyt. 4.

Vállalkozzunk, avagy self employment


Már a megnevezés is mennyire más: a magyar "vállalkozó" sztereotípiája az X5 BMW, fuksz, bunkó. Az angol kifejezés "saját magam alkalmazom", ahol a státuszt nem övezi megvetés, hivatalból nem üldözik az ilyen "férgeket". Azaz, más alkalmazottal egyenértékű, nem kap a nyakába különadót stb, illetve nem  veszít jogot családtámogatás, adó stb esetén - nem abból indul ki a rendszer, hogy tetves csaló az összes ilyen, majd jól megszopatjuk. Sokkal inkább abból, hogy ha eltartod magad, akkor nem kérsz segélyt, munkanélküli se leszel/vagy, azaz hasznos tagja maradsz a társadalomnak.



Alább majd a legfontosabb számok, látható, hogy itt tényleg söralátét az adóbevallás, és az átlagos jövedelmet gyakorlatilag 20% jövedelemadó, és 9% TB járulék terheli, plusz heti 2,50 GBP. Ez ennyi volt, most is ennyi, jövőre is ennyi, pár százalékos kiigazítások persze voltak/vannak, de a rendszer stabil, változatlan, kiszámítható, hosszú ideje már. Pár pont egy klasszikus, nem áfás, otthon dolgozó, nem cégformában működő "féregről":



 1. A bejelentkezés ingyenes, egy darab A4 lapot kell kitölteni hozzá az internetről letöltve, postázva, ennyi: nem Gizike böfögi el, mi kell még hozzá, ma nincs félfogadás, hozzon tízezerért okmánybélyeget, stb stb.

2. Könyvelés: akinek nincs sok bizonylata, kockás füzet, vagy Excel file: pénz be, pénz ki. Nem kell minden tekercs WC papírról számla, nem is adnak amúgy sehol: kérek áfás számlát, hülyének is néznének. Kapsz blokkot, és az elég.

3. Cégautó: a család bármely tagjának járművét lehet a vállalkozásban használni, itt egyáltalán semmilyen számlát nem kell gyűjteni: 0,40 GBP/mérföld leírható mint guruló költség (üzemanyag, biztosítás, szerviz stb). A kocsi évente vizsgázik, óraállást rögzítik, nyilván a józan ész határain belül, de tetszőleges arányban vélelmezhetjük a céges használatot (ha mondjuk évente 100.000 mérföldet karunk leírni, akkor azért meg fogják kérdezni, hogy miért is kerültük meg a Egyenlítőt, kétszer)

5. Bank: a magánszámla használható a "féreg" alantas céljaira is. Az ilyen számlák jellemzője, hogy teljesen ingyenesek: nincs havidíj, zárlati díj, SMS díj, és további 57 féle költség és jutalék. Alapkamat 0% körül, tehát kapni sem kapunk látra szóló kamatot (amire ugye a fejlett országokban, pl Magyarország, kamatadót is kell fizetni)

6. Székhely: levonható egy saját magunk által meghatározott százalékban minden költsége a háznak, a realitásokon belül, 10-20% simán belefér, ennyit használ a "féreg" vállalkozásra az egészből: házbérlet, villany, gáz, internet, telefon (ezeknek akár 90%-a is), helyi adó, minden.

7. Ellenőrzés: ez van, de nem pofára, meg úgyis szopni fogsz, mert olyan nincs, hogy ne titkolnál/csalnál/lopnál te szemét. Barátunk leírt egy berendezést két év alatt, az ellenőrzés során (ebédlőasztalnál, teázva a két APEH-ossal, lapozgatva a kockás füzetet) ez kiderült. Felhívták figyelmét, hogy ezt csak három év alatt lehetne, mire ő: de én így szeretném. Igen? hát, na jó, akkor legyen két év. És ennyi. Nem büntették meg trillió fontra, nem pofozták fel a vár fokán hajnalban: ennyi.
 

Magán vállalkozás:
A magánvállalkozói jövedelem / profit az éves jövedelembe számít bele és jövedelem adót kell utána fizetni:
az első £7475 adómentes
a következő £35000 @ 20%
a következő £115000 @ 40%
a felett 50% - kal adózik
Ebbe minden jövedelmet bele kell számolni (alkalmazotti, egyéni vállalkozói jövedelem, külföldi jövedelem, kamat, stb)
Ezen felül kétféle NIC-t (national insurance contribution) kell megfizetni:
Class 2 @ £2.50 per week
Class 4 a magánvállalkozói profiton:
az első £7225 mentes
a következő £35250 @ 9%
a felett 2%
A jövedelem adót és a Class 4 NIC-t a következő módon kell fizetni:
Az adóév (ami 2011 ápr 6-tól 2012 ápr 5-ig tart) után jan 31-ig (2013 jan 31) kell befizetni a teljes összeget (csak a vállalkozás első évében).
A következő adóévre már előleget kell fizetni két részletben: a 2012-13-as adóévre 2013 jan 31 és 2013 jul 31-en, a 2011-12-es adó alapján. A balancot 2014 jan 31-en kell megfizetni.
Előleget nem kell fizetni a következő évre ha az adó és Class 4 NIC £1000 alatt van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése