2013. szeptember 22., vasárnap

Munkálkodunk 5.

A facebook fórumjaira már feltettem az online munkakeresés trükkjeit, de ide is bemásolom, mert elég sokan érdeklődtek:

Néhány apró, de trükkös tanács azoknak, akik a neten keresnek elsősorban irodai munkát (saját tapasztalatok alapján):

A jól megszerkesztett CV az első pont, de néha nem elég, bizonyos munkákat nem lehet az utcáról önéletrajzzal besétálva megpályázni, és komolyabb cégeknél hiába van valaki, aki tud üresedésről, maximum annyiban tud segíteni, hogy erre felhívja a figyelmedet, de a jelentkezési folyamaton ugyanúgy végig kell menni, mintha egy böngészőben akadtál volna a lehetőségre. Léteznek irodai munkákra szakosodott ügynökségek (Office Angels, Morgan Spencer stb.), de hozzájuk is már netes jelentkezés és visszaigazolt interjúidőpont után lehet csak bejutni, senkit nem fogadnak előzetes egyeztetés nélkül. Érdemes ezért egy nagy oldalra felregisztrálni, én a reed.co.uk-t javaslom két okból.
1) a legtöbb ügynök és cég itt is hirdet, de itt biztosan, minden olyan állásajánlatot itt megtaláltam, amit a többi oldalon hirdettek, csak itt egy kalap alatt. Kivételt képeznek a nagyon szakirányú dolgokat, mint IT vagy orvos, ezeknek megvan a saját szakosított álláskereső oldaluk (is)
2) A reed-en lehet látni, hogy hányan jelentkeztek már az adott állásra, így nem kell vakban lövöldözni. Ahol túl sok jelentkező van, ott nehéz lesz labdába rúgni, de a remény hal meg utoljára alapon érdemes próbálkozni
+1) Nem fog senki szex-munka ajánlatokkal zargatni, ellentétben a Gumtree-ről olvasottakkal

Az elkészített cv-vel lehet egy profilt készíteni, ahol mindenféle kérdésekre kell válaszolni online, személyes adatokat kell megadni illetve kiválasztani azokat a területeket, amik érdekelnek és szívesen dolgoznál ott. Lehet megadni fizetési sávokat (minimumot érdemes nem 6.19-re állítani, mert irodai munkánál az nagyon karcsú), irányítószámot vagy várost/körzetet, kinek mi az ingere és az önéletrajzot ide fel kell tölteni - ez azért is jó, mert ez után már csak az "Apply now" gombot kell nyomogatni, ha megtetszett egy hirdetés, és nem kell a csatolmánnyal bajlódni.

Apró trükkök:
1) Mindenképpen be kell kattintatni azt az opciót, hogy a cv az ügynökök által kereshető legyen - külön kérdés, nem automatikus opció. Nem kell félteni az adatokat, ez annál nagyobb cég, viszont rengeteg olyan állás van, amit nem hirdetnek meg, hanem a fejvadászok átnézik a böngészhető cv-ket, megspórolva a tömeges és értékelhetetlen önéletrajzokkal töltött időt.
2) Minden nap reggel tessék letölteni vagy módosítani a feltöltött cv-n, ugyanis a központi gép érzékeli, hogy mi a "friss hús" a piacon. - Őszintén megmondom én ebben addig nem hittem, amíg valaki kérésére letöltöttem a cv-met és 2 napon belül 3-an kerestek meg, hogy munkát ajánljanak.
3) Egy jelentkezés nem jelentkezés. Annyi helyre kell beadni az önéletrajzot, amennyire csak lehet. Napi 50-100 is mehet, arra kell csak figyelni, hogy olyanra add be, amit utána tényleg szívesen csinálnál. A bármit elvállalok az HR-os szemében a "nem tudom mit akarok" megfelelője, ezzel vigyázni kell egy komolyabb jelentkezésnél.
4) Azért érdemes csak egy oldalon mindezt előadni, mert még így is nagyon kell arra figyelni, hogy egy cég több ügynököt is megbízhat ugyanazzal az állással. Ha mondjuk meghirdetnek egy office manager-i állást és két ügynök is felteszi, te mindkettőre sikeresen jelentkezel és átmész a szűrőn, a cégnél összefutnak az adataid és az a kisebbik gond, hogy nem vesznek fel az állásra, de mind a két ügynökség utána törölni fog a listájáról (fekete listára tesz) és hiába jelentkezel állásokra, nem fognak interjút ajánlani.
5) Érdemes elvállalni nem csak a permanent (állandó), de a temporary (ideiglenes) állásokat is. Irodai munkáknál is nagyon sok a temp ajánlat, legtöbb cég a próbaidőt így oldja meg. Sokkal kevesebb papírmunkával jár a nem megfelelő emberanyagot megszűrni, illetve egyszerűbb időszaki munkaerőt találni (maternity cover stb) és mielőtt valaki kételkedne, egyáltalán nem olcsóbb, nem pénzügyi okokból választják ezt a formát.

De az első a jó CV, ami nem magyar formátumú, nem Europass hanem tömör, profi és velős. Rizsázni majd az interjún kell (és az angol nyelvtudást ne írja már bele senki, egy ilyen szintű állásnál az a minimum, hogy erős középfokon tud a jelentkező társalogni)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése